Ruim een kwart van de dodelijke ongelukken tijdens het werk in Nederland wordt veroorzaakt door een val vanuit hoogte, dat wil zeggen, meer dan 2,5 meter of lager bij risico verhogende omstandigheden. Als werknemer wil je dat toch ook voorkomen met een valbeveiliging? Daarnaast is het verplicht vanuit de Arbowet. Als het niet voorkomen kan worden dat jouw werknemers op hoogte moeten werken, zijn er veel goede klimuitrustingen te koop. Maar dan moet er wel het juiste harnas worden gekozen. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende harnassen.
Plat of hellend dak
Wanneer er op een plat dak gewerkt wordt met gebiedsbegrenzing, zal men genoeg hebben aan een éénpuntsharnas waar op de rug een bevestigingspunt zit voor de vanglijn en het verankeringspunt. Met schuine daken kan een harnas met bevestigingspunten op de rug en buik worden gebruikt. Is er sprake van een handmatig verstelbare vanglijn, dan wordt er ook gebruik gemaakt van een valdemper. Als het echt noodzakelijk is en de werknemers volledige vrijheid moeten hebben om bijvoorbeeld te klimmen kan een valbescherming worden gebruikt.
Goed ontwerp noodzakelijk
Het harnas voor werkpositionering heeft bijvoorbeeld een extra positioneringsgordel met twee bevestigingspunten zodat de werknemer de handen vrij heeft voor het werk, zoals voor bijvoorbeeld het werk op windmolens of masten, in silo’s, de zeevaart en op boorplatforms. Voor het betreden van schachten of tanks en reddingswerkzaamheden wordt vaak een vijfpuntsharnas gebruikt. Het is erg belangrijk dat de gordel zo is ontworpen dat er tijdens een val zo min mogelijk beknelling ontstaat en dat deze bestand is tegen storm en regen.