Een middel om iets mee te leren: dat is een leermiddel. Op elke school zijn leermiddelen absoluut onmisbaar. Ze zijn echter ook verkrijgbaar in veel soorten en maten. Daardoor is het voor de verantwoordelijke persoon binnen een school lastig om te bepalen wat er nu precies nodig is. Heb je bijvoorbeeld enig idee hoeveel digitale leermiddelen je in wil zetten? En welke leermiddelen je juist analoog gebruikt? Weet je hoeveel je overal van moet hebben, en welke verschillende soorten er zijn? Dat zijn vragen waar je als verantwoordelijke goed de tijd voor moet nemen.
Soorten leermiddelen
Er zijn een aantal manieren om leermiddelen in te delen in verschillende groepen. De meest gangbare is de vorm. Dan heb je het dus over leermiddelen in onder andere de volgende groepen:
- gewone leermiddelen zoals een schoolbord.
- elektrische leermiddelen zoals een whiteboard of projector.
- digitale leermiddelen die voor op de computer of tablet zijn.
Je kunt de leermiddelen echter in nog veel meer groepen verdelen bijvoorbeeld per vak of per type onderwijs. Je kunt je bijvoorbeeld wel voorstellen dat een montessorischool andere leermiddelen gebruikt dan een daltonschool.
Digitale leermiddelen
Steeds meer voorkomend en steeds belangrijker zijn de digitale leermiddelen. Kinderen moeten leren met de digitale wereld om te gaan om nog goed te kunnen functioneren in onze maatschappij. Digitale leermiddelen omvatten niet alleen de content en platforms, maar ook het apparaat. Het apparaat is een vereiste om toegang te krijgen, dus digitale leermiddelen bestaan uit apparaten waarop platforms en content beschikbaar zijn. Platforms zijn middelen om informatie te delen en organiseren.
Een groep samenstellen
Om de meest alomvattende leermiddelen in te zetten op jouw school is de beste optie om een team in te zetten. Zo kun je ervoor zorgen dat alle facetten van het uitzoeken van leermiddelen aan de orde komen. Meer ogen zorgt er immers voor dat er minder over het hoofd wordt gezien.