Tips

Voordelen van een leesclub

Deelnemen aan een leesclub is iets waar de meningen in Nederland nog vaak over verdeeld zijn. Vaak zijn mensen die eraan meedoen er bijzonder positief over, terwijl mensen die er minder bekend mee zijn de meeste voordelen er niet van kennen. Daarom zetten we de voordelen nog eens op een rij, zodat het voor iedereen mogelijk is om mee te kletsen tijdens een avond bij de leesclub.

Overzicht met voordelen van een boekenclub

Veel mensen die denken aan een boekenclub die denken automatisch aan een club die je alleen verplicht om wekelijks een bepaald boek uit te lezen. Aangezien dit ook kan zonder lid te worden is het niet nodig om je hiervoor aan te melden. Echter is dit niet helemaal correct. Een leesclub heeft namelijk hele andere intenties. Ja, er wordt een boek gekozen (veelal samen of om de beurt door een dictator) die je binnen een bepaalde periode moet lezen.

Maar door samen met anderen een boek te kiezen kom je vaak op bepaalde boeken die je anders niet snel zou kiezen. Tijdens het lezen van andere boeken creëer je bovendien een hele andere visie wanneer je deze met anderen bespreekt. Bij het lezen van een boek maak je vaak je eigen beeld in je hoofd. Dit is anders dan bij het kijken van een film. Door dit vervolgens met andere mensen te bespreken hoor je hun visie over het boek dat jou ook aan het denken kan zetten. Door dit lang genoeg te doen zal je ontdekken dat je veel geïnteresseerder wordt in verschillende zaken en open gaat staan voor meer dingen. Je leert namelijk te begrijpen hoe andere mensen dingen zien.

Heb je plannen om zelf een boek te gaan schrijven? Ontdek dat eerst de visie van lezers. De lezers zijn je uiteindelijke doelgroep waar je voor schrijft. Daarom wil je weten hoe zij denken. Wat is er dan een betere manier om direct met de doelgroep over boeken te gaan praten?

Daarnaast is een leesclub ook een goede stok achter de deur om wekelijks of maandelijks een boek te lezen. Veel mensen neigen ernaar om na een tijdje te stoppen met lezen, omdat zij te druk zijn met andere dingen of geen motivatie meer hebben. Wanneer je weet dat je op een bepaalde datum weer op de boekenclub moet zijn om over het boek te praten dan ben je sneller geneigd om door te lezen, zodat je weet waarover je praat.

Deelnemen aan een boekclub

Interesse om deel te nemen aan een leesclub? Zoek dan een leesclub bij jou in de buurt of een waar je positieve verhalen over hebt gehoord. Je kunt het natuurlijk altijd eens uitproberen en zodra het toch niet werkt hoef je ook niet door te gaan met het lezen van meer boeken.